Разпродават язовир между Монтана и Лом - това обаче го прави опасен

След като специалистите нямат достъп до съоръженията за контролиране и направляване на водата, това може да доведе до катастрофални преливания

26.08.2016 | 21:29 Редактор: Ирина Георгиева
Разпродават язовир между Монтана и Лом - това обаче го прави опасен

Съдия изпълнител продаде част от защитните съоръжения на язовир между Монтана и Лом заради дългове, съобщи в."Труд". 

Язовирът е потенциално опасен обект, а при неправилна експлоатация може да застраши населените места и хората в района, алармираха експерти.

Язовир "Смирненски" е третият по големина в област Монтана. Той е собственост на държавното дружество "Напоителни системи" ЕАД, а на него има изградена и Водно-електрическа централа. 

В началото на юли съдия изпълнител е обявил продажбата на ВЕЦ-а е заради неизплатени банкови кредити за над 8,5 млн. лева. Заедно с нея продан с първоначална стойност 118 942 лева обаче са били изнесени и 60,8 дка земя, в която са включени шахтите на основния изпускател, тръбопроводи, канал и четири крана, които регулират изпусканите водни количества от язовира. Те вече са собственост на частна фирма.

Тази продажба превръща водоема с площ близо 1000 дка и обем 9 млн. куб. м. вода в  потенциална бомба. Хидроекспертите обясняват, че след като специалистите нямат достъп до съоръженията за контролиране и направляване на водата, това може да доведе до катастрофални преливания.

"По случая е заведено дело от държавното дружество. Основния изпускател и крановете към него трябва да бъдат извадени от сделката – те са част от язовира, не от ВЕЦ-а. Продажбата им застрашава експлоатация на водоема и сигурността на населението и инфраструктурата", заяви инж. Георги Захариев, шеф на "Напоителни системи" - клон Мизия.