Българин влезе в "Гинес" с най-голямата кръстословица в света

Прекарва 14 години в създаването й - дълга е 300 метра и съдържа над 90 хил. термина

25.08.2016 | 10:26 Редактор: Тодор Петров
Българин влезе в

74-годишният Христо Йоницов влезе в "Книгата на Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света. Тя е 6 пъти по-голяма от предишната, която държеше рекорда. 

Създателят й прекарва 14 години в работа по нея. Броят на термините е над 90 хил., листите са точно 1001, а  дължината на кръстословицата е 300 метра - точно колкото е висока Айфеловата кула. 

"Изпратих им кръстословицата, но ме отсвириха веднага. Всичко трябвало да е на електронен носител и нотариално заверено", разказа Христо пред Bulgaria ON AIR.

Той прекарва хиляди часове в Националната библиотека, за да успее да постигне целта си.

"Правил съм и други кръстословици преди това. Имам любими термини", каза още рекордьорът в "Гинес". Той добави, че ще са необходими 20 години на човек, ако се наеме да решава кръстословицата.

Христо Йоницов получава и много коментари, но не всички са ласкателни. "Вместо да се занимава с безсмислени неща да беше отишъл да копае царевица", гласи едно от негативните изказвания, но това не притеснява Христо. 

"Постигнах целта си, спокоен съм. Имам удовлетворението, че съм постигнал нещо. За много хора това е безсмислено, но за мен беше удоволствие", сподели още той.

Христо повече няма да решава кръстословици, но ще се отдаде на японските ребуси.