Учат зрелостниците какво е тероризъм и как да реагират при атентат

В Часа на класа ще има и теми за политика, демокрация и кариера

23.08.2016 | 14:21 Редактор: Ирина Георгиева
Учат зрелостниците какво е тероризъм и как да реагират при атентат

Учениците в XII клас ще бъдат обучавани на превенция на тероризма и противодействие на корупцията. Te ще се обучават на адекватното поведение при терористична заплаха в Часа на класа. Това предвижда Държавният образователен стандарт, който влиза в сила през 2020 година. 

Задължително още ще бъде и дискутирането на теми, свързани с устройството на демокрацията, политиката, изборните манипулации и що е то - преференциален вот.

Минимум по два учебни часа в тези, предвидени за общообразователни теми ще се дискутира как трябва да се реагира в случаите на терористична заплаха. Това е нов момент в българското образование. 

"Нов дотолкова, доколкото това не беше застъпено в Часа на класа. Но изключително актуален", обясни заместник - министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

XII клас се въвеждат глобалните теми - тероризъм, радикализация, бежанци, емиграция", добави просветният министър.

Освен стандартните теми за безопасност по пътищата, реакция при бедствия, здравно и сексуално образование, учителите ще трябва да наблегнат и на теми свързани с демократичното устройство на страната. В XI и XII клас дори ще има отделен предмет. 

"Учениците ще учат за различните типове демокрация, за различните избирателни системи, какво означава преференциален вот и как да различават корупционни практики популистко говорене, купуване и продаване на гласове", добави министър Меглена Кунева. 

По идея на министър Кунева в Държавния образователен стандарт ще бъде записано учениците ще обсъждат и проблеми на потребителите. 

"Правила съм го това и в България, и в цяла Европа, и мога да кажа, че човек, когато защитава правилата си ще знае как функционира един договор, как може да си защитиш правата", смята министър Кунева.

В IV, VII ,X и XII клас учениците задължително ще разговарят и за тяхната бъдеща кариерна ориентация.