БСП иска стрес тест на МОН

Управляващите създават армия неграмотни, смята проф. Клисарова.

18.08.2016 | 15:45 Редактор: Анисия Иванова
БСП иска стрес тест на МОН

БСП иска да бъде направен стрес тест на Министерството на образованието и науката, съобщи народният представител от ПГ на БСП проф. Светла Бъчварова на пресконференция.

Както се прави стрес тест на банките, който да оцени състоянието им, такъв тест е нужен и в образованието заради хаоса там, обясни тя.

Проф. Бъчварова смята, че образователният министър Меглена Кунева не се справя с работата си и не разбира проблемите на образованието и науката.

Бившият министър на образованието в правителството на Пламен Орешарски проф. Анелия Клисарова допълни, че образованието е стигнало дъното - тази година 1257 ученици по-малко ще бъдат на училище, защото не са записани, а не заради демографската криза.

Бившият образователен министър посочи, че 4550 деца още не са записани в първи клас, което е около 7%. „Проблемът е още по-тежък след основното образование. Това са децата между 11 и 14 години, които са в 5, 7 и 8 клас. Цифрите са страшни. Всяко 5-то дете не записва 5-ти клас или от 100 деца 22 не отиват на училище“, допълни тя, цитирана от пресцентъра на БСП

"Управляващите създават армия неграмотни“, смята Клисарова. Според нея неграмотността е голям проблем и застрашава националната ни сигурност.

Проф. Клисарова коментира темата за спряната от министър Кунева обществена поръчка за рекламни материали и сувенири по европроекти, свързани с осигуряване на информираност, публичност и визуализация при изпълнението на функциите на МОН.

"Не мисля, че министърът не може да не знае за една такава обществена поръчка. С тези 2 млн. можем да направим поне четири нови защитени училища“, каза тя

Проф. Клисарова е категорична, че трябва да има реформа, но новият закон създава още по-големи трудности за директори, учители и родители. Тя припомни, че той вече е в сила от 18 дни, от 1 август.  „Влиза в сила един закон, който няма разпоредбите как да бъде прилаган. От всички стандарти само 4 са официално обявени на страницата на министерството. За 5-ти клас учебници няма“, коментира тя. По нейните думи децата ще учат по новата програма, но със стари учебници.