fallback

Заради градушките реколтите в Сливенско са лоши

30% от добива на праскови не става за консумация

17.08.2016 | 16:41

В района на Сливен тази година 30 процента от реколтата от праскови е с лошо качество заради проливните дъждове и градушки. Това заявиха от регионалното сдружение "Българска праскова“. 

Положението тази година не е розово - така определи ситуацията с прасковената реколта Председателят на сдружението Коста Петров каза, че ситуацията с прасковената реколта никак "не е розова".

С около 20 процента по-нисък от миналогодишния е общият обем на продукцията в сливенската Долина на прасковите.

От неколкократно падналата градушка най-сериозно са пострадали насажденията в кв. „Речица“ - Сливен и селата Злати войвода, Гергевец и Самуилово, където на места щетите са от порядъка на 80 процента от насажденията в градините. По тази причина е свито и търсенето на праскови за износ. 

Цените са същите като миналата година - от 0,50 лева до 1 лев за килограм десертни, 0,65 лева за килограм компотни и 0,15-0,20 лева за ударения от градушка плод, който се преработва за сокове и нектари. 

Най-добра е реколтата от компотни праскови, която се прибира в момента - около 2 тона от декар. 

Дано подпомагането на сектора от държавата продължи, надяват се сливенските производители, които вече получават подкрепа за реализиран качествен плод от 250 кг от дка.

fallback
Още от България
fallback