БСП обявява днес кандидата си за президент

Заседанието на Националния съвет на партията започва в 13:00 часа

17.08.2016 | 07:31 Редактор: Тодор Петров
БСП обявява днес кандидата си за президент

Националният съвет на БСП ще проведе заседание, след което трябва да обяви кандидата си за президент. Заседанието е насрочено за 13:00 часа и ще се проведе в централата на партията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична, че няма да участва в президентската надпревара, въпреки че получи най-много номинации. 

Омбудсманът Мая Манолова също обяви, че се оттегли, въпреки че и нейната кандидатура срещна подкрепа сред членовете на БСП. Ще бъдат дискутирани 7 номинации за президент, направени от общинските конференции на партията. 6 от тях са партийни кандидатури – Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков, Таско Ерменков и Марио Трайков, а бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев е единствената непартийна. 

Ген. Радев подаде оставка на 1 август. На 10 август президентът Росен Плевнелиев издаде указ за освобождаването му от длъжност и от военна служба. В първото си изказване след напускането на армията ген. Радев заяви, че не е политическа фигура и допълни, че е готов да отговаря на политически въпроси, след като бъде издигнат, ако това се случи.