Ген. Румен Радев разкри защо напусна ВВС

Той не можел да остане подчинен на министър на отбраната, който не поискал и не се вслушвал в неговата експертиза

16.08.2016 | 11:30 Редактор: Ирина Георгиева
Ген. Румен Радев разкри защо напусна ВВС

Бившият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев обясни, че си е тръгнал от Българската армия, защото не можел да остане подчинен на министъра на отбраната Николай Ненчев, който не поискал и не се вслушвал в неговата експертиза.

Тежкото състояние на военната авиация се дължи на некомпетентно ръководство на Министерството на отбраната, неглижиране на военната експертиза, липса на стратегическо мислене и откровена наивност, посочи ген. Радев.

Министър Ненчев не отгоря на писмата и рапортите ми, коментира още генерал-майор Радев по време на пресконференция във връзка с мотивите си за напускане редовете на Българската армия и реалното състояние на българската изтребителна авиация, предаде "Фокус". Според него министър Ненчев се отнася с неглижиране към важни проблеми на националната сигурност, за които алармирал остро 2 години. 

"През тези две години изтребителната авиация можеше да бъде спасена и да не стигаме до крайно рискови решения, каквито са в момента", посочи ген. Радев. 

През последните две години, освен договора с Полша за доставка на 6 двигателя, няма никакви други доставки и ремонти на изтребители, от каквито има крещящи нужда, а фактът, че имаме летящи самолети, е единствено по инициатива на ВВС, продължи той с обвиненията.

Според него обаче въпреки всичко военната ни авиация има достатъчно самолети МИГ- 29, които могат да изпълняват охраната на въздушното ни пространство.

Макар и да призна, че никога не е бил против съвместна охрана на въздушното пространство на България заедно с наши съюзници от НАТО, за него това е демотивиращо за военните ни пилоти.

Освен това той смята, че концепцията за реализиране на съвместно изпълнение на тази мисия е неизгодна и унизителна за българските ВВС.

По думите му от всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО, единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен "еър полисинг" срещу заплащане.

"Нямам нищо против ВВС на която и да е съюзна държава, нямам нищо против полските ВВС, имаме страхотно взаимодействие с тях. Но не мога да проумея факта, че ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят около три пъти повече от нашите", коментира Румен Радев и призна, че при това положение няма как да погледне "своите в очите".

Българските пилоти летят с ясното съзнание, че никой друг освен тях не може да осигури въздушния комфорт, но за тях няма керосин, няма добри битови условия, нещо, което се предлага на другите летци, възмути се Радев.

Бил съм бил политическа фигура, отбеляза още той и продължи: "Много интересно кой дава тези дефиниции за мен. Един човек, на сайта на чиято партия виси следното описание за самия него - "Николай Ненчев е демократ, подготвен за битката с Русия, има силна воля и идеологическа чистота", коментира още ген. Радев. 

"Лично аз на мястото на премиера не бих се доверил на човек, който афишира идеологическата чистота. Това ми навява мисли за едни минали исторически епохи", добави ген. Радев.