Човешката небрежност изпепелява горите в страната

Санкциите могат да са парични, но може и да се стигне до години затвор

03.08.2016 | 16:45 Редактор: Ирина Георгиева
Човешката небрежност изпепелява горите в страната

През последните две седмици се наблюдава изключително висок интензитет на възникване на горски пожари, показват данни на Изпълнителна агенция по горите. Огнените стихии са двойно повече, а изгорялата горска растителност - близо 4 пъти повече спрямо отчетената в началото на юли.

От началото на годината са станали над 215 пожара като 12 от тях са регистрирани вчера, информира БНР. Засегнатата от огъня горска растителност през годината е на над 11 000 дка. 

Небрежността и липсата на чувство за отговорност води до непоправими последици, отбеляза главният експерт Дирекция "Опазване на горите" към Изпълнителната агенция по горите Владимир Константинов. По думите му към момента са засегнати над 1400 ха горски територии - от тях 245 ха са напълно опожарени от върхов пожар. Нужни са мерки за възстановяване на тези площи.

Само 3 на сто от възникналите пожари са естествено причинени от мълнии, 5% са умишлени, 77% са причинени от човешка небрежност и 15% по неизвестни причини. За сравнение през 2015 година за същия период са били регистрирани 152 пожара със засегнати 710 ха, през 2014 година съответно 124 броя със засегнати 881,1 ха.

"Не е разрешено паленето на огън в гора в обсег от 100 м. около нея. За барбекю има специални места, подготвени от горските и ловните стопанства още в началото на сезона и са обозначени със специални табели. Гасенето на огромен по мащабите пожар, за което е нужна и авиационна техника, може да коства и милион лева", обясни още Константинов.

Сред санкциите за причинен пожар са глоби - до 500 (1000) лева за физическо лице(фирма), и дори затвор - до 10 години (в защитени местности).

Още съвети за недопускане възникването на пожари е необходимо да се спазват следните основни изисквания:

  • Да не се пали огън в горите и на 100 м от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места.
  • Особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за бързо разпространение на пожара.
  • Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.
  • Да не се допуска деца да играят с огън.
  • Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите и ловците по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.
  • Паленето на огън в дворовете да става, само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
  • Да не се оставя запаления огън без наблюдение.
  • Експертите от ГДПБЗН препоръчват да се избягва употребата на открит огън в най-горещите летни  дни. 
  • При забелязан пожар съобщете на тел. 112!