Оборотите по морето - рекордни вече два месеца

Търговците са отчели продажби, които надхвърлят 1 млрд. лева

03.08.2016 | 15:33 Редактор: Ирина Георгиева
Оборотите по морето - рекордни вече два месеца

Търговските обекти по Черноморските курорти отчитат рекордни обороти за втори пореден месец. Данните от дистанционната връзка на касовите апарати с НАП показват, че през юли хотелите, дискотеките и магазините по Северното и Южното крайбрежие са отчели продажби, които надхвърлят 1 млрд. лева, съобщават НАП и в."24 часа".

Същевременно с 10 на сто е нараснал броят на регистрираните касови апарати по морето.

Припомняме, че през последните два месеца НАП, МВР и митнически служители контролират за спазване на законодателството в населените места по крайбрежието. За отчитатнето на оборотите и издаване на касови бележки наблюдават над 500 данъчни инспектори. Те инспектират и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. 

Борсите и тържищата в близост до тържищата същото са под постоянно наблюдение. Там дежурят денонощно служители на "Фискален контрол". Резултатите от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти, драстично намаление на констатираните нарушения, като и увеличаване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите. 

По време на проверките НАП използва подхода на т. нар. открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като по време на наблюдението приходите на обектите са увеличават в пъти. Сигнали за данъчни нарушения като неиздаване на касови бележки и укриване на оборот се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg.