Деца замениха морето с изследване на небето

Млади изследователи се събраха в Родопите, за да се отдадат на астрономията

03.08.2016 | 15:05 Редактор: Тодор Петров
Деца замениха морето с изследване на небето

Вместо до морето, под открито небе в Родопите за две седмици. Този начин да прекарат лятото си са избрали десетки деца, за да изследват небето над нас. 

"Дава ни невероятна възможност, никъде другаде не могат ученици да правят реални научни наблюдения с толкова качествена професионална техника, да ги обработват и след това публикуват. И да се правят открития, да се изследват", споделя една от ученичките.

"Наблюдаваме звезди, обекти от дълбокия космос. Нашата група също прави и картинки", добавя едно от момчетата в групата. 

"Картинките" са фотографии на звезди и галактики на милиони светлинни години от нас и са достойни за научни публикации, каквито вече няколко от участниците в лятната астрономическа школа имат. 

Тук, в палатки, под небето летата си прекарват и истински олимпийци- в астрономическата област. Само преди няколко дни Надежда се завърнала от олимпиада по лингвистика в Индия с бронзов медал, справила се с конкуренция от 170 човека от 44 държави. 

"Не само помагаме на научните среди, без да сме професионални астрономи, получаваме някакви знания, които ни дават перспектива за света около нас", коментира Надежда Димитрова. 

В школата, казват че приемствеността е най-важна. По-големи преподават на по-малки, това прави и един от най-младите изследователи у нас.

"Много от децата които идват тук после ще поемат по различен път в живота, но астрономията ти дава набор от умения, които са страшно ценни- като чувство на ориентация, познанието за физиката на обектите", посочи Александър Куртенков.

Всички те са категорични, че ще останат у нас, защото ако открият нещо значимо, искат да е тук в България.