Приключи спасителната операция между Мальовица и Орловец

Няма информация за състоянието му

25.07.2016 | 18:00 Редактор: Ирина Георгиева
Приключи спасителната операция между Мальовица и Орловец

Приключи спасителната акция с хеликоптер за оказване на помощ на 55-годишен мъж, паднал от пътеката в посока Рилския манастир по билото между връх Мальовица и връх Орловец. Това съобщи спасителят от ПСС към БЧК Емил Нешев за "Фокус".

Сигналът е подаден от дъщерята на пострадалия. Тя се е свързала с ПСС, които са се обадили на спешния телефон на „Активна грижа“ - 0800 10 200. 

"Нямаме информация за състоянието на мъжа. Благодарим на партньорите от "Активна грижа", които свършиха съществената работа. В момента група отива към дъщерята на пострадалия, която е останала там. Тя е в шок и тъй като теренът е много труден групата ще се опита да я свали безопасно", обясни Нешев.

След поредния инцидент от ПСС апелират за повече внимание от страна на туристите, като и да не се подценяват условията в планината. 

"Планините в момента са пълни с туристи, което само по себе си е предпоставка за повече инциденти", отбеляза Емил Нешев и допълни, че честотата на инцидентите в последните три дни не е нормална за сезона. 

Основните причини за тях са подценяването на теренните условия и надценяването на собствените възможности от страна на туристите, посочи Нешев. Той посъветва хората, които са избрали да посетят планината да се запознават предварително с маршрутите и да си правят планински застраховки. 

"В случая пострадалият има такава, но тя е стандартна и не покрива хеликоптерно спасяване, а ето че се наложи", допълни още Нешев.