Борисов е доволен от реакцията на службите на събитията в Турция

Той се надява международната световна общност с натиска, който оказва, да помогне за спазването на свободата и правата на хората в Турция

20.07.2016 | 18:18 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов е доволен от реакцията на службите на събитията в Турция

Премиерът Бойко Борисов даде добра оценка за реакцията на правителството и службите във връзка със събитията в Турция.

"Включително и ние с Ненчев, Митов, службите, направихме изявление, което беше премислено много внимателно, на базата на информацията, която получавахме за развоя на събитията", подчертава министър-председателят на днешното правителствено заседание.

Той обяснява, че към момента обстановката на българо-турската граница е спокойна.

Борисов казва още, че се надява цялата международна световна общност с натиска, който оказва, да помогне за спазването на свободата и правата на хората в Турция. 

"Дори и да са виновни в нещо, има начин, по който да бъдат задържани и съдени, без насилие и без кръв", посочва министър-председателят, според стенограмата от заседанието.

На него министърът на отбраната Николай Ненчев благодари за оказаната подкрепа от страна на премиера Борисов във връзка с реализацията на инвестиционните проекти в сферата на отбраната. Той признава, че се чувства неудобно от думите на лидера на ДСБ Радан Кънев, на когото по-рано Борисов отговори пред медиите.

Според Кънев двама министри защитават българския интерес в ЕС и НАТО, а премиерът подрива усилията им. Видимо ядосан, Борисов подчерта в началото на заседанието, че това са лъжи и клевети.

Ненчев пък казва, че не е чул интервюто, но иска да благодари за съдействието на правителството.

"Постигнахме изключително сериозни резултати. Не случайно и по време на срещата на върха във Варшава получихме изключително висока оценка за пръв път от толкова много време. Казвам го с цялата си отговорност, нищо от това не бих постигнал сам, ако нямах вашата подкрепа", се обръща Ненчев към премиера и министрите. 

Той дава пример с авиацията. "В началото на мандата всички говореха, че я приземяваме окончателно. Сега не само, че не я приземяваме, а имаме достатъчно сами да извършваме всичките си задължения", коментира Ненчев.

Полагаме огромни усилия съвместно да решаваме проблемите, пред които се изправя държавата, заявява министър-председателят. Никак не ни е лека ситуацията и затова действително искам да сте сигурни, че ви се е случило да министерствате в най-тежки времена, добавя още премиерът Борисов.

"Не казвам, че Косовската криза е била лека, но сега виждате – светът се тресе от кризи. В Гърция – финансово-икономическа криза, мигрантска криза, която засята почти цяла Европа, бежански поток. В Турция – военен преврат, в Македония – не могат за дата на избори да се разберат, не за правителство, не за членство, а за дата за избори не могат да се разберат. Натиск по всички граници. Оттатък Черно море – Крим и Украйна... То Господ дава съседите, но действително аз бих бил много щастлив, ако цялата политическа класа прояви разум и разбиране, защото не им пожелавам на някои да управляват в такива времена", коментира той пред министрите.

Премиерът заръчва на военния министър да поздрави всички моряци, участвали в учението "Бриз" – "от началник до матрос", защото, по думите му, са се справили прекрасно.

Четете още новини в Dnes.bg