ГЕРБ предлага 6 ноември за президентския вот

От БСП пък искат изборите да са на 23 октомври

06.07.2016 | 11:10 Редактор: Анисия Иванова
ГЕРБ предлага 6 ноември за президентския вот

Управляващите от ГЕРБ ще предложат на останалите партии в парламента вотът за държавен глава да се проведе на 6 ноември, а балотажът да е на 13. От БСП пък искат изборите да са на 23 октомври.

Кое от двете предложение ще надделее - предстои да видим, след като бъде обсъдено в парламента. Предложението на ГЕРБ още не е внесено официално, нито пък това на социалистите, съобщава Dnes.bg.

Традиционното време за първи тур на президентските избори е краят на октомври, но този път управляващите планират вота да е с две седмици по-късно от обичайното, защото не е удачно лятото да се прави предизборна кампания.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче смята, че вотът трябва да е на 23 октомври, за да бъде чист ноември от кампании. Мотивът й е, че през ноември се приема държавния бюджет за следващата година.

Соцлидерката дори обвини управляващите, че искат да потулят бюджета, заради което са предложили датата 6 ноември.

Лидерът на ДСБ, част от Реформаторския блок, Радан Кънев се съгласи с аргумента на БСП, че не е добре да има кампания по време на приемането на макрорамката за следващата година.

Според него насрочването на датата е преди всичко технически въпрос, но явно искането на ГЕРБ денят на вота да е по-късно, е защото не са готови с кандидати за "Дондуков" 2.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък смята, че няма никаква разлика дали датата на президентските избори ще бъде 23 октомври или 6 ноември.

"На 23 октомври е рождения ден на ВМРО, ставаме на 124 години и е по добре за нас да има избори тогава, но има доста технически неща, които трябва да се свършат преди започване на кампанията, така че може да е и по-късната дата",отбеляза воеводата.