Разширяват бежанския лагер в Харманли

Близо 2 млн. лв. са платени за фургони, в които ще живеят 400 бежанци

04.07.2016 | 22:58
Bulgaria ON AIR архив

Разширяват бежанския лагер в Харманли, за да може да осигури още място за настаняване на мигранти. Държавната агенция за бежанците е обявила търг за доставка на 68 контейнера. 50 от тях ще бъдат за общо 400 чужденци, потърсили закрила. 

Другата част ще бъдат оборудвани за бани, тоалетни и приемни за новодомците във фургонното селище. Един от фургоните ще бъде лекарски кабинет.
За жилищата на бежанците, ще бъдат платени близо 2 млн. лв. с ДДС. Контейнерите ще бъдат с дължина 8 м и широчина 2,4 м. Ще имат две стаи със самостоятелни входни врати. Планувано е в тях да има четири двуетажни легла. Така при максимално използване на капацитета им 8 души ще трябва да делят малко над 19 кв. м, т.е. ще се падат по около 2,4 кв. м на човек. 

Бежанците ще разполагат и с климатици в новите си жилища, както и със самостоятелно водоснабдяване.
С друга обществена поръчка пък агенцията планира да осигури на новодомците мебели и електроуреди на стойност 150 бона. Още 200 хил. лв. ще струват лекарствата за настанените в лагерите в столичния квартал „Овча купел“, Харманли, Баня и Пъстрогор мигранти.

Статистиката сочи, че в Харманли при капацитет от 2710 души има 285 чужденци, а общо във всички лагери има 4175 свободни места.