Пресякоха незаконна търговия с лекарства във Велико Търново

Извършени са и данъчни престъпления, държавата е солидно ощетена

30.06.2016 | 18:45 Редактор: Тодор Петров
Пресякоха незаконна търговия с лекарства във Велико Търново

Във Велико Търново е пресечена незаконна търговия с лекарствени продукти в страната и чужбина, извършвана от аптечна верига. Това е станало при провела се във вторник под ръководството на Специализираната прокуратура съвместна акция на МВР, ДАНС, Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция по лекарствата. 

По образувано от Специализираната прокуратура досъдебно производство в офиси на аптечна верига във Велико Търново са открити и иззети счетоводни документи, рецепти и компютърни конфигурации, свързани с незаконно извършвана дейност, съобщава БНР.

Намерено е голямо количество лекарствени продукти и медикаменти, съхранявани в склад, без да има разрешение за такава дейност на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

По първоначални данни, посредством медицински лица е осъществявано фиктивно изписване на лекарствени продукти, заплащани впоследствие от Националната здравноосигурителна каса. С последваща търговия с лекарствени продукти са извършвани и данъчни престъпления. Нанесени са значителни щети на държавата, стойността на които се уточнява.