Архитект: София има голям потенциал, който не се използва

Георги Кътов за зелена София и проектите, които би трябвало да облагородяват града

24.06.2016 | 14:38 Редактор: Мария Аладжова
Архитект: София има голям потенциал, който не се използва

София е столица с голям потенциал, но за да се реализира той са нужни повече целенасочени усилия. Това каза пред Bulgaria ON AIR архитектът Георги Кътов от I/O architects.

"София е доста различна от другите европейски столици. Има добър потенциал, има една близка и добра планина. Има доста зелени пространства в сравнение с други градове и силна притегателна сила за хората в България, така че е наистина е един жив град", сподели мнението си той.

В същото време обаче адекватна стратегия за това как да се работи за развитието на зелените пространства в града липсва, отбеляза Кътов.

"Системата за градско планиране е една смесица от стари системи и нови кръпки, която невинаги работи успешно и в правилната посока", посочи той. По мнението на архитекта в града се влагали средства в по-скъпи и мащабни проекти, а в същото време меката инфраструктура, която включва велоалеи и паркове, остава на заден план.

Така например в новооткрития парк "Възраждане" също имало няколко пробойни, посочи Кътов.

"За съжаление проектът, по който той е изграден, е морално стар и всъщност единственото хубаво нещо е, че го има", каза архитектът. 

"Той е един малък парк, разположен между три квартала, който всъщност свързва само два от тях. Третият абсолютно без никаква причина остава прекъснат, а е въпрос на две стълбища. Това е много добра илюстрация как нещата се гледат отвисоко и отдалеч и се изпускат шансове да бъдат много по-добре. Освен това на двата входа на са изградени паркинги в зелените площи, което е доста странна концепция за изграждане на парк", каза Кътов.

Той обръна внимание, че още отпреди Втората световна война има заложени идеи в градоустройството, които свързват София с Черни връх, а именно - пътеки с дължина 4-5 км., голяма част от които са изградени в паркова среда, и остава малко за доизграждането им.