170 000 души редовно даряват кръв в България

14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител

14.06.2016 | 17:30 Редактор: Мария Аладжова
170 000 души редовно даряват кръв в България

Всеки кръводарител помага за подобряването на качеството на живота или спасяването на трима нуждаещи се. Кръводаряването е действие, сравнимо с донорството на органи. Най-често нужда от него имат пострадали при пътни инциденти или хора с кръвни заболявания. Кръводарителите в България са 170 000 през последните 3 години, но 70% от тях са роднини на пациенти, а доброволците са малко.

На 14 юни светът изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители. 10-ма доброволни кръводарители от цялата страна бяха удостоени с почетен плакет. Сред тях е и шефът на пожарната в Ямбол Йордан Събев, който е дарявал кръв 25 пъти. Най-често страх и недостатъчна информираност възпират хората да даряват кръв. 

Междувременно лекари от Майчин дом спасиха 34-годишна родилка с тежка диагноза. Жената имала рядко усложнение на раждането, при което плацентата предлежи неправилно и не може да се отдели спонтанно. Самото раждане протича тежко, с голяма кръвозагуба. По време на трите интервенции на пациентката са преляти 21 литра кръв, плазма и тромбоцитна маса. Родилката вече се чувства добре и е изписана от болницата заедно с бебето, което е момиче. 

Законодателни промени ще улеснят обмена на кръв между кръвните центрове. Сега това става само при добра воля и срещу заплащане. В България даряват кръв 22 на всеки 1000 души като две трети от тях са близки на хора, нуждаещи се от кръвопреливане. За да се обезпечат нуждите на системата е необходимо броят на дарителите да достигне поне 30 на 1000.