Лекари от "Майчин дом" спасиха родилка с тежка диагноза

Пациентката е изгубила 21 литра кръв по време на общо трите ѝ направени операции

13.06.2016 | 15:30 Редактор: Мария Аладжова
Лекари от

Медици от „Майчин дом” спасиха 34-годишна родилка с аномалия на плацентата - плацента превия. Жената е претърпяла три операции, при които е изгубила общо 21 литра кръв, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Родилката е била активно наблюдавана през цялата бременност и лекарите са били подготвени за такова развитие. 

Диагнозата на жената е сравнително рядко усложнение на раждането, при което плацентата предлежи неправилно и не може да се отдели спонтанно.

Врастването на плацентарната тъкан в маточната стена може да се случи по различни причини като профилактиката е трудна, а самото раждане обикновено протича тежко, с голяма кръвозагуба. 

Уникалното в този случай е, че хориалните власинки на плацентата са били толкова дълбоко проникнали, че са излезли и по повърхността на силно кръвоснабдената матка. 

След раждането на бебето се наложило отстраняването ѝ. Цезаровото сечение е извършено от д-р Веселин Дяволов и д-р Ибрям. 

Динамичното проследяване установява, че независимо от положените усилия продължава скритото кървене и на фона на задълбочаващата се анемия се налагат последователно две ревизии на оперативното поле, в които се включват четирима анестезиолози, а към акушеро-гинекологичния екип се присъединява и доц. Божидар Славчев. 

По време на трите интервенции на пациентката са преляти 21 литра кръв, плазма и тромбоцитна маса.

Ясната предварителна диагноза, предприетите реанимационни действия и добрата подготовка на екипите всъщност са решили успешно този тежък случай.

Пациентката вече се чувства добре и днес ще бъде изписана от болницата заедно с бебето, което е момиченце, тежи 2920 гр., 47 см. Това е второ раждане за 34-годишната майка.