Меглена Кунева: Опазихме матурите, оценките по БЕЛ го доказват

Мерките срещу преписването на матурите тази година са дали резултат, увери министърът

07.06.2016 | 17:24 Редактор: Мария Аладжова
Меглена Кунева: Опазихме матурите, оценките по БЕЛ го доказват

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева изрази увереност, че тази година контролът над матурите е бил дал резултати.

"Моят извод е, че този път опазихме матурите", каза тя по време на представянето на резултатите от държавните зрелостни изпити тази година, предаде "Фокус".

„Имаше много мрачни сценарии как са излезли тестовете по български език, за зло или добро мога да кажа, че тези тестове не са излезли, не са достигнали до учениците през толкова любимите специални устройства за преписване", посочи тя. 

„Двойките по български език са тъкмо заради това, че опазихме матурите. Смятам, че за първи път в министерството се прави подобна мащабна защита на класните стаи, където се провеждат матурите", коментира Кунева. 

„Моето послание за всички, които оттук нататък ще държат матури е много сериозно - няма да ви дам да преписвате", подчерта тя. „Ще направя всичко възможно в 8 часа, когато учениците са зад затворените врати на класните стаи, да не могат да получат верните отговори", поясни образователният министър. 

Според нея засиления контрол над зрелостниците е необходим, за да стане ясно в какво се затрудняват учениците и какви реформи са необходими в образователната система.

4189 са Слабите оценки на матурата по български език и литература тази година са 4189, а най-много шестици има на втората матура по избор - 9716.