Пускат тировете свободно в петък и неделя?

Остава обаче забраната за празници, когато почивните дни са повече от два

07.06.2016 | 07:54 Редактор: Ирина Георгиева
Пускат тировете свободно в петък и неделя?

Забраната за спиране на тировете от 18 до 20 ч в петък и от 14 до 20 ч в неделя може и да отпадне, макар че тя влезе в сила от 1 юни. Остава обаче забраната за празници, когато почивните дни са повече от два, съобщава "24 часа", като се позовава на информация от пътната агенция.

Йордан Арабаджиев, шеф на Съюза на международните превозвачи, заяви, че основният проблем са петъците, когато се товарело ишлемето от нашите фабрики, което трябвало да стигне в понеделник в чужбина.

Красимир Лалов, зам.-шеф на Националното сдружение на българските превозвачи, пък каза, че КАТ са поели ангажимент да определят местата с концентрация на катастрофи и за тях петъчно-неделните забрани ще останат в действие.

Големите камиони ще се движат свободно по магистралите, но пък по аутобаните ще се слагат знаци, които да забраняват изпреварването на тир от друг тир. До края на месеца такива ще има на “Хемус” и “Тракия”.

Превозвачите сами са предложили, ако някъде се образува силен трафик, полицията да има право да спира тировете, докато се отпуши пътят.

Това, което категорично ще отпадне, е забраната за движение на тежкотоварни камиони при температури над 35 градуса в 3 последователни дни. По магистралите вече се използвал полимерномодифициран битум, който не позволява изронване през зимата и деформации през лятото.

Това се правело и при ремонтите на първокласните пътища. Предстои към края на седмицата да се постигнат последните договорености.

Четете още новини в Dnes.bg