Торнадо и градушка вдигнаха на крак Северозапада

Стихията е нанесла материални щети, няма паника сред населението

24.05.2016 | 18:54 Редактор: Мария Аладжова
Торнадо и градушка вдигнаха на крак Северозапада

Градушка колкото орех, продължила близо половин час, нанесе щети по насажденията в Козлодуй днес следобед, съобщи БНР.

Четири часа след градушката на някои места все още има неразтопени ледени топчета, сигнализираха жители на града. Градушка днес следобед е имало и в района на община Мизия.

Торнадо е било наблюдавано в някои от селата на община Ружинци в област Видин. Стихията е нанесла материални щети, но няма паника сред жителите на пострадалите села. 

Торнадото е било наблюдавано и в общинския център Ружинци, най-вече в близкото село Белоптичене. Въртящият се въздушен стълб се е появил около 14.00 часа, съобщи кметът на Ружинци Александър Александров: 

"Торнадо или вихрушка. Торнадото е с много по-големи размери, но все пак и това не е малко, щом е повдигнало десет от керемидите на покрива на една къща и другата част ги е разрушило и на съседните къщи е отнело и счупило десетки керемиди", каза той.

В резултат на вихрушката има счупени клони и паднали дървета в Белоптичене. Основната му сила е била съсредоточена върху къщата на самотно живееща жена. В сряда от кметството ще проверят как да ѝ бъде помогнато за справяне с проблема. 

Торнадото е изключително рядко явление за този регион, но не е изключение. Преди около 15 години подобно торнадо обърна ламаринения покрив на ремонтираната спортна зала във Видинското село Винарово върху съседната къща. От местната хидрометеорологична обсерватория отказаха коментар с довода, че към момента нямат официални данни за явлението.

/Снимка: БНР/