Мая Манолова не приема дилемата "права или стабилност"

Тя подчерта, че българските граждани, където и да се намират, трябва да бъдат такива каквито ги разписва Конституцията

22.05.2016 | 15:21 Редактор: Ирина Георгиева
Мая Манолова не приема дилемата

Електронното гласуване означава масов вот зад граница, а в преходния период до въвеждането му предлагаме на българите в чужбина окастряне на техните права. Това коментира националният омбудсман Мая Манолова пред БНР.

Тя заяви, че не приема дилемата между права и стабилност, защото правата на българските граждани, където и да се намират, трябва да бъдат такива каквито ги разписва Конституцията. Манолова подчерта, че ако в момента подаде жалба до Конституционния съд, това би било прибързано действие и удар в празното пространство.

Омбудсманът определи българите зад граница и тези в България като работодатели на българските политици и народните представители и ги призова да не забравят това:"Би следвало всички да се отнасят с повече уважение към своите работодатели."

"Ако искаме да решаваме демографския проблем, трябва да има  политика и отношение към близо 3-те милиона българи зад граница, защото това е голяма част от решението на демографския въпрос. Една трета от българските деца се раждат в чужбина. Искаме ли да привлечем тези хора обратно в България или трайно да им кажем: „Стойте там, където сте“? Защо обиждаме тези хора?", попита тя.