Вирусът зика "атакува" Европа със затоплянето на времето

България е сред страните с най-висок риск от пламване на заразата

19.05.2016 | 07:45 Редактор: Ирина Георгиева
Вирусът зика

На прага ни е опасният вирус зика, който се пренася чрез ухапване от комари, сигнализира Световната здравна организация, пише в. "Телеграф". 

Според данните България е сред страните с най-висок риск от пламване на заразата. По скалата на СЗО, която измерва опасността в цифри от 0 до 10, страната ни е с оценка 7,93. На първо място в рисковия списък е Франция с 8,13. След нея са Испания, Италия и Гърция. Организацията отправи апел към властите на тези държави да унищожат местата, където комарите, разпространяващи заболяването, се размножават, и да информират населението, особено бременните жени, за негативните последствия от него. Експертите посочват, че рисковете за заразяване със смъртоносната болест са по-високи в късната пролет и през лятото, когато комарите са по-активни.

В Бразилия, където това лято ще се проведе Олимпиадата, обявиха, че са взети всички възможни мерки срещу разпространението на вируса. 

"Предвидили сме средства в бюджета, които ще изразходваме за борбата с разпространението на зика. Предупредили сме всички кметове в страната да следят за изпълнението на предписанията във връзка с вируса. Към момента всички мерки се спазват и няма проблеми в тази насока", заяви бразилският здравен министър Рикардо Барос.

Най-застрашени са зоните по черноморските брегове, макар че в доклада се посочва, че със затоплянето на времето в риск ще бъде цяла Европа. 

В доклада на СЗО се посочва още, че повечето застрашени от зика страни са добре подготвени да забележат новите случаи на заболявания и бързо да се справят с тях. Други обаче трябва да развият способността си да диагностицират вируса. Болестта е свързана с мозъчни увреждания при бебета, а при сегашното й разпространение вирусът е засечен в над 50 държави по света.

Какво представлява вирусът зика?

  • Вирусът се разпространява от комари предимно от род Aedes, които пренасят тропическа и жълта треска;
  • Първият случай на вируса е регистриран през 1940г. в Африка, но се разпространява и в Латинска Америка;
  • Учените казват, че има все повече доказателства за връзка с микроцефалия, която води до това бебета да се раждат с малки глави;
  • Вирусът може да доведе до повишена температура и обрив, повечето хора не показват никакви симптоми. Няма известно лечение;
  • Единственият начин да се борим с вируса е като се изхвърля застоялата вода, където комарите се размножават и да се защитим срещу ухапване от комар;