fallback

Колко струват отговорите на двете матури? Точно 160 лева

Търговците обаче не гарантират, че те са верни

18.05.2016 | 22:45 Автор: Ирина Георгиева

Отговорите на двете матури можели да се купят срещу 160 лева. Това заяви ученичка на излизане от изпита по български език и литература, който се проведе в цялата страна. Дванадесетокласничката Мила, която учи в частно училище разказа пред в. "Монитор" как от няколко места се опитвали да й предложат готови отговори за зрелостните изпити. Търговците предложили ключът и на бащата на момичето във фитнеса, който той посещава. 

Отговорът за едната матура се търгувал за 100 лева, а за двете задължителни искали 160 лева. Не било сигурно обаче, че това са били действителните отговори за зрелостния изпит.

Дни преди зрелостните изпити и от МОН предупредиха, че е готвят измами, свързани свързани с отговорите.

Момичето смята, че учи в достатъчно добро школо, за да си купува отговорите. Тя, както и останалите дванадесетокласниците трябваше да пишат върху темата "Разрушената хармония“ в "Гераците" на Елин Пелин. Зрелостниците имаха два варианта - да разработят литературно-интерпретативно съчинение или есе. При тегленето на матурата се падна фаталният вариант 13. 

"На добър час на зрелостниците, желая им да имат честен и справедлив избор. Всичко, което направихме в министерството, е да може младите хора, които се явяват днес на изпит и са положили усилия през годината, да имат честен старт", заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева при тегленето на варианта.

Тази година бяха предприети и серия от мерки за предотвратяване на преписването - някои, от които без прецедент до момента. Една от тях предвижда всеки зрелостник има точно определено предварително място.

Очаква се оценките от зрелостните изпити да станат ясни до 10 юни. В петък ще се проведе и втората задължителна матура, която е по предмет по избор.

fallback
Още от България
fallback