Каракачанов: Борисов има качества за президент

Да се учим на патриотизъм ли? Заедно ще отхвърлим ветото, настоя лидерът на ВМРО

16.05.2016 | 12:48 Редактор: Тодор Петров
Каракачанов: Борисов има качества за президент

Бойко Борисов има качествата да бъде президент, но не искам да коментирам дали ще се кандидатира.

Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на въпрос дали би подкрепил премиера за президент.

"Той е лидер на друга политическа формация. Видяхте интригата отпреди няколко дни между лидера на ДСБ и сегашния президент. Не искам да влизам в подобни ситуации да казвам кой може и кой не може, дали бих, или не бих подкрепил. Борисов има своите качества за президент. Ако реши да се кандидатира, тогава разговорът става малко по-различен", допълни Каракачанов, цитиран от "24 часа".

Думите на Борисов, че ако ПФ напусне управлението заради Изборния кодекс, няма да са патриоти, пък Каракачанов коментира така: "Да се учим на патриотизъм ли с премиера Борисов? Ако иска ще му изнеса няколко лекции. Сега - сериозно. Защо казваме, че ще напуснем управлението? Защото има един проблем, който наблюдаваме 15 г. - гласуването в Турция. Патриотично ли е българският парламент и правителство да позволяват една държава като Турция, която се управлява от олигархична, неоосманистка и ислямистка партия, да ни се меси във вътрешните работи?"


Каракачанов настоя, че България е суверенна държава не може да се позволява на Турция да определя, кой ще става депутат или президент у нас. Според него изборите в Турция стават по недемократичен начин. 

"Там се гласува по инструкция на турското правителство и се гласува за турски партии. Патриотично ли е това да продължава? Ако г-н Борисов ми каже, че е патриотично, Турция да ни се меси във вътрешните работи, вероятно имаме разминаване в понятието патриотизъм. За нас той е - България сама да решава своето бъдеще, българските граждани, а не Ердоган да преценяват кои партии и с колко влизат в парламента. Следователно патриотизмът е да се отреже възможността на Анкара да ни се бърка в нашите работи. Има още 2 дни, в които колегите от ГЕРБ и РБ ще сверят своите разбирания за патриотизъм и най-накрая заедно ще отхвърлим президентското вето", добави още Каракачанов.