Борисов: Депутатите приеха референдума, подведени от популизъм

Премиерът беше категоричен, че няма да се кандидатира за президент

13.05.2016 | 13:33 Редактор: Мария Аладжова
Борисов: Депутатите приеха референдума, подведени от популизъм

Премиерът Бойко Борисов обвини депутатите, че са се подвели от популизма и са одобрили референдума, поискан от Слави Трифонов и екипа му. Той изрази надежда, че държавата няма да бъде хвърлена в хаос и предупреди, че ако това стане, то хаосът ще бъде страховит.  

Борисов даде да се разбере и че няма да се кандидатира за президент.

"Виждайки какво става в света, на всички ни е мила държавата, хаосът, който ще стане ще бъде страховит. Това, което и вчера парламентът прие, един от въпросите е 1000 процента противоконституционен, няма как да стане от обикновено Народно събрание. Но подведени от популизма, всички гласуваха. Дано политическата класа действително разбере, че е изпратена тук да взима непопулярни и тежки решения и да се опази държавата", каза Борисов.  

Премиерът подкрепи и критиките на президента към депутатите заради референдума на Слави Трифонов. Вчера държавният глава изрази несъгласие с това, че парламентът е допуснал сред въпросите и този за електронното гласуване, по който вече хората се произнесоха преди година.  

Борисов коментира отново въпроса и за евентуалната си кандидатура за президент. Преди два дни в Лондон той се обърна задочно към партньорите си да внимават да не се изнерви и кандидатира за президент.

Днес премиерът обясни, че това е било шега и обвини медиите, че не са прочели цялото му изречение. Борисов разясни какво е имал предвид. Той припомни, че навремето, когато бил главен секретар на МВР, някои много държали Румен Петков да стане вътрешен министър. "Много хора им казваха да нег о правят, защото знаят, че ще си създадат истински опонент. И знаете как се развиха нещата.", напомни Борисов.

И сега, покрай напускането на АБВ, понеже Румен Петков бил много активен, затова и той се пошегувал да не го изнервят." Това е шега", повтори той.