Около 15% от идентифицираните жертви на трафик в България са деца

Комисията за борба с трафика на хора стартира ежегодната си превантивна кампания

13.05.2016 | 13:01 Редактор: Мария Аладжова
Около 15% от идентифицираните жертви на трафик в България са деца

Националната комисия за борба с трафикана хора стартира ежегодната си кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация. 

В рамките на кампанията са планирани различни инициативи на национално и местно ниво, целящи информирането на широката общественост за рисковете от попадане в трафик на хора с цел трудова експлоатация. С партньорството на Метрополитен АД, гражданите на столицата ще имат възможност да получат базисна информация за безопасна, трудова миграция, чрез видео клип, информационни пана и брошури. Националната комисия, както и деветте местни структури за борба с трафика на хора, планират събития, насочени към запознаването на различни целеви групи с възможностите за предпазване от трудова експлоатация и безопасно пътуване в чужбина – студенти, ученици, представители на ромската общност, младежи, пребиваващи в институции, трайно незаети лица и др. 

Кампанията се осъществява с подкрепата на медийна група  Bulgaria On Air. 

Трафикът на хора е отчетен като сериозен проблем в над 160 държави по света. 116 от тях вече са въвели в законодателството си това деяние като престъпление.

България е страна на произход на жертви на трафик, но поради географското си положение е и страна на транзит. Стратегическото ѝ местоположение я прави особено уязвима по отношение на нелегалните канали не само за жертви на трафик, но и за мигранти, които нелегално се опитват да прекосят държавните граници.

Около 15% от идентифицираните жертви на трафик в България са деца. Жени и мъже са трафикирани вътрешно, главно до курортни селища по Черноморието и до селища на границата с Гърция, с цел комерсиална сексуална експлоатация и принудителен труд, сочат данните от докладите на Държавния департамент на САЩ.

Националната комисия за борба с трафика на хора ви приканва да бъдете внимателни, когато заминавате да работите в чужбина. 

Информацията за кампанията можете да намерите на www.antitraffic.government.bg/национална-програма-за-предотвратяв/

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)