Първанов заръча на Борисов да направи ремонт на кабинета

Потенциалът на тази власт е изчерпан, убеден е лидерът на АБВ

10.05.2016 | 18:31 Редактор: Тодор Петров
Първанов заръча на Борисов да направи ремонт на кабинета

Бойко Борисов трябва да направи голям ремонт на правителството и това е в неговите правомощия. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов малко след като паритята му обяви, че излиза от властта.

"Премиерът така или иначе трябва да намери нов социален министър и вицепремиер, след като Ивайло Калфин се оттегли, но това не е достатъчно", каза още бившият президент, цитиран от "24 часа".

Първанов обясни, че не просто има проблеми в диалога на управлението, а че се е изчерпал потенциалът на властта, в която и неговата партия участва. Според него Борисов можело да избере и друг подход – предсрочни избори.
Лидерът на АБВ смята, че на правителството са нужни нови хора, за да има то нова опора. Според него е крайно неудачен начинът, по който е съставен кабинетът – от партийни лидери. Това, смята Първанов, блокира реформите.

Той даде пример с военния министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев и с председателя на СДС Божидар Лукарски.

"Дори Петър Москов ми е симпатичен, но не му се получава реформата", заяви Първанов. Сред лидерите-министри е и Меглена Кунева.

"Решението на АБВ би могло да повлияе на управляващото мнозинство. Но всяка партия си има органи, които си решават", коментира и шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той обясни и формата на днешната среща в парламента, на която АБВ не бяха поканени – единствени от подкрепящите властта. По думите на Цветанов тя е била с Патриотичния фронт по повод президентското вето върху Изборния кодекс, а от РБ са се присъединили по своя инициатива.

Първоначално разговорът бил планиран да е само между Патриотите и ГЕРБ. Но тази сутрин реформаторите са поискали среща с Борисов и така естествено възникнала идеята двете да бъдат обединени - и бездруго всичко щяло да се случи в парламента.