Централана гара доби нов облик

Очаква се обновяване на парк "Заимов", както и модернизация на театри и градска среда в София

26.04.2016 | 14:05 Редактор: Луиза Божинова
Централана гара доби нов облик

След цели две години ремонт и над 75 милиона лева изхарчени пари, Централна жп гара в София е изцяло подновена - от входа до тавана, където има инсталирани фотоволтаици, които произвеждат ток и по този начин гарата е енергоефективна.

Подменени са всички ескалатори, които водят към пероните. Сложени са и нови асансьори, които помагат на хората с увреждания.

Сигурността на гарата е осигурена с над 190 камери, както и с жива охрана, която се грижи всичко да бъде наред.

Нова аудиосистема на гарата пък известява на пътниците кога и в колко часа ще замине или пристигне съответният влак.

По време на церемонията по официалното откриване на реконструираната гара, столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че днес се открива поредната голяма придобивка.

"Прав е господин Ивайло Московски като каза, че това беше едно от най-нелицеприятните места в София. Всички помним, че нямаше как да се мине и през подлеза. Постарахме да го почистим и приведем в приличен вид, но подготвяме и новия проект, за да може да се реконструира изцяло гаровия площад", обясни Фандъкова, цитирана от "Фокус".

"През 2012 година до тук дойде метрото и гостите на София, както и софиянци могат да имат удобен градски и публичен национален транспорт", припомни кметът на София.

Фандъкова съобщи, че Столична община ще получи 238 млн. лева безвъзмездно финансиране по оперативна програма "Региони в растеж” 2014-2020 г. По време на подписването на споразумение за Инвестиционна програма на общината, кметицата заяви, че чрез него се осигуряват средствата за положителната промяна на градската среда на столицата.

"Около 280 млн. лева, от които 238 млн. лева са безвъзмездно финансиране, а останалите е съфинансиране, което ще ни позволява да модернизираме театри, паркове, градската среда, градския транспорт и др”, коментира Фандъкова.

В Инвестиционната програма на столицата са заложени проекти в образователната инфраструктура - 26 училища и детски градини. Има и проект за обновяване на център за временно настаняване и възстановяването. В програмата са заложи и проекти за модернизация на два парка – Заимов и Западен парк.

По думите на Фандъкова модернизацията на парк "Заимов" ще струва 1,8 млн. лева. Там ще бъдат обновени настилките, водопроводът, поливните системи, парковата мебел. Ще бъдат вложени и средства за озеленяване, осветление, видеонаблюдение, както и за изграждането на детска площадка и тоалетна.

По отношение на паметника 1300 година България на НДК Фанъдкова посочи, че е възложила той да бъде демонтиран след решението на СОС и решението на съда.