Продължават протестите на работниците от мина "Черно море"

Недоволството им е заради неизплатени заплати още за февруари

26.04.2016 | 11:10 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Протестите на работниците от мина "Черно море" продължават, съобщи представителят на КНСБ за мината Чавдар Миколашев за "Фокус". По думите му освободените от работа миньори протестират, защото не са им изплатени заплатите за февруари. 

"Има едно обещание, че евентуално днес или утре ще бъдат изплатени заплатите за февруари", добави Миколашев. 

На бившите служители се дължат заплати за март, заработеното от април, както и обезщетения. По думите на синдиката протестните действия ще продължат, а нагласите са да не се стои само пред предприятието, а да започнат да затварят и пътните артерии.

Днес се чака превод на средства, за да бъдат изплатени заплатите на работниците за месец февруари, съобщи изпълнителният директор на мина "Черно море" Русомир Калоянчев. Той уточни, че миньорите имат получени само по 200 лева за февруари.

Калоянчев обясни пред "Фокус", че няма да може до края на април да се изплатят заплатите за март, а се очаква в средата на май да започнат плащанията, тогава ще стане ясно и каква е дължимата сума за април. Според уверението, което има до края на тримесечието трябва да се изплати всичко.

Към момента в мината слизат по двама души, за да изпомпват вода, добави той. Останали са хора и работници, които ще извършват действия по обезопасяване на обекта и охрана.

Мината прекрати дейността си поради финансови затруднения, а от работните си места бяха освободени около 280 души.