Трагедията в Луковит - заради несъобразена с времето скорост?

Шофьорът на рейса е предотвратил по-голяма трагедия като е направил спасителна маневра, твърдят разследващите

25.04.2016 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Трагедията в Луковит - заради несъобразена с времето скорост?

Трагедията край Луковит, при която загинаха петима души, сред които и 2-годишно дете, се дължи най-вероятно на несъобразена с времето скорост. Това показва разследването, което води полицията.

Катастрофата стана вчера по обяд на изхода на Луковит. Около 12:40 часа VW Vento се удари в автобус, пътуващ от София за Свищов. На място загинаха две семейства и детето на едното от тях.

"Шофьорът на автомобила е бил правоспособен, движил се е от Луковит към София. Заради несъобразена скорост навлиза в насрещното платно и се блъска в автобуса, който се изкачва", обясни началникът на Пътна полиция - Ловеч главен инспектор Николай Недялков.

Според показанията на водача на автобуса в района е имало видимост. Шофьорът разказал на полицаите, че се опитал да направи така наречената спасителна маневра и навлязъл в банкета на пътното платно.

В автобуса само един ранен пътник, който е прегледан и освободен. В него са пътували 36 души.

Главен комисар Недялков е категоричен, че шофьорът на рейса е предотвратил много по-голяма трагедия. Той обясни, че ако не е била направена маневрата, ударът между рейса и автомобила е щял да бъде по-силен и е било възможно рейсът да се обърне с висока скорост. Освен това точно до мястото на сблъсъка има и електрически стълб.

Недялков отново призова шофьорите да карат внимателно и да бъдат толерантни.

Разследващи жестокия сблъсък твърдят, че колата им се е носила като шейна по хлъзгавия и кален склон и със страшна сила се е врязала под автобуса. Петимата са разбирали какво се случва и са преживели няколко минути на неописуем ужас. Шофьорът Данаил се опитал да предотврати трагедията, като натиснал докрай спирачките, но опитите му останали без резултат, пише "Телеграф".

Двете сестри Валентина и Тони, съпрузите им Николай и Данаил и бебенцето Тони, кръстено на майка си, пътували към Сливенския край. Отивали да вземат 13-годишния син на Тони и Николай, който бил настанен в поправителен дом. Майката имала 6 деца, дълги години била разделена с мъжа си и синът й и бил отнет, защото не можела да се грижи за него.

Двете семейства тръгнали с автомобила около 12 часа от ромския квартал "Изток" на Луковит, твърдят техни роднини. Пътят им обаче не продължил много дълго, защото още на изхода на града станала трагедията. След сблъсъка колата била влачена няколко метра.

"Ох, мамо, отиваха детето да вземат за Великденските празници, а виж какво стана", плачеше вчера неутешимо до пътя сестрата на Тони и Валентина – Емилия. Малко след инцидента в махалата се разчуло за случилото се и всички тръгнали към катастрофата.

Загиналите били от ромския род на така наречените "кошничари". Според роднините на жертвите шофьорът Данаил не може да е карал бързо, защото малко след спускането обикновено стояли катаджии и той знаел това. Скоростта на VW не е ясна, защото на мястото има спирачен път.

Още новини четете в Dnes.bg