Нови тапи през лятото по пътя към морето

Ако искаме ремонти, трябва да има търпение, коментира министър Павлова

15.04.2016 | 07:15 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Пет тапи ще трябва да преодолеят желаещите да почиват през лятото по родното Черноморие. Причината са ремонти, които стартират по магистралите и пътните артерии, водещи към курортите, и ще мъчат със задръствания пътуващите.

Това стана ясно при представянето на планираните ремонти тази година от министъра на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров, пише "Монитор". 

По магистрала "Хемус" пътуването ще е затруднено в три участъка - при тунелите Витиня и Ечемишка, както и на виадукт Елешница. 

Другият аутобан "Тракия" ще е с две тапи - при моста на р. Стряма и при пътя за Карлово.

"Ако искаме ремонти, трябва да има търпение", коментира министър Павлова. Планира се отсечките, който ще се затварят за обновяване, да са с дължина около 1 км, за да няма дълги преходи. Освен това се предвижда през август, когато трафикът е най-голям, работите по пътищата да са възможно най-малко. 

Ремонтите ще започнат след 10 май заради почивните дни, които се събират в началото на месеца. Предвижда се 32 млн. лв. да бъдат вложени в обновяването на тези участъци, като парите се отпускат от бюджета.

Основна част от ремонтната програма ще е насочена за участъци в Северозападна България, обясни Павлова. И уточни, че около 200 км в този район ще бъдат обновени тази година.

Основно ще се работи по трасето между София и Видин, както и по пътя Монтана - Дъбова махала – Лом. 

По данни на АПИ около 20 хил. км или 30%, от всички пътища у нас са в лошо състояние, около 27 на сто са в средно състояние, а 40% са в добро.

Още новини четете в Dnes.bg