Бургас с електронен билет за пътуване

Е-билетът ще струва 95 ст. и ще позволява на пътниците да се прекачват от автобус на автобус, ако превозът им трае до 45 минути

14.04.2016 | 14:34 Редактор: Ирина Георгиева
Бургас с електронен билет за пътуване

Бургас е първият град в България, който въвежда електронен билет в градския транспорт. Модерната система за таксуване е част от пилотен за страната ни проект за интегриран градски транспорт, който предвижда и въвеждането на бърза автобусна линия.

В автобусите от градския транспорт в Бургас с електронно билетче ще се пътува от юни. В момента в автобусите се монтират така наречените валидатори. 

"Качването в автобуса ще става през първа врата. Тук ще бъде монтиран валидатора, само с едно преминаване пътника е таксуван с електронната карта, няма да има нужда да дава пари, да получава ресто, да имат конфликт с кондукторката по една или друга причина", обясни директорът на "Бургасбус" Петко Драгнев. 

Електронният билет ще струва 95 стотинки и ще позволява на пътниците да се прекачват от автобус на автобус, ако превозът им трае до 45 минути. Запазва се и хартиеният билет, който може да се закупи от шофьора на автобуса, но той ще струва 1,50 лв. 

Електронната карта ще се зарежда от специални автомати - т.нар. вендинг машини, които обаче ще бъдат монтирани само на 7 места в града. 

"Това едва ли не ограничава хората и те трябва едва ли не задължително да имат карта, в която да са вкарани някакви пари, ако не искат да дават всъщност 1,50 лева, колкото ще излиза по-скъпо билета", добави Мариан Иванов. 

Пилотният проект предвижда и бърза автобусна линия, с която ще се стига от  единия край на града до другия за малко над 30 минути. Във всички автобуси по бързата автобусна линия ще има седалки за малки деца. 

"Това е най-безопасния начин да си возиш детето в автобуса, в колата", коментира запитана майка.

"Това е една голяма революционна крачка в транспортната система на Бургас, разбира се има много въпроси, на които ние детайлно обясняваме. В момента има събрание и срещи по всички комплекси", добави заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев.

Издаването на електронните карти ще започне през май. Тогава се очаква да тръгне и бързият автобус.

Репортаж на кореспондентите от Бургас Стилияна Георгиева: