Московски с готовност да поеме отговорност за скандала с книжките

Транспортният министър нарече разкритията за корупция в ДАИ "тежко петно" върху имиджа на ведомството

13.04.2016 | 13:23 Редактор: Мария Аладжова
Московски с готовност да поеме отговорност за скандала с книжките

Транспортното министерство смята да пребори корупцията в бившата ДАИ с т.нар. "бяла стая", пише Dnes.bg

В помещение тип кабинка, което ще бъде шумозаглушено, кандидат-шофьорите ще полагат изпита по теория без субективен фактор и изцяло по електронен път. Мярката разясни транспортният министър Ивайло Московски, който обяви още, че настоящият Закон за движение по пътищата ще бъде разделен на три и темата за обучението и квалификацията ще бъде обособена в отделен закон. 

Предвижда се към министерството да се създаде транспортен квалификационен център, в който ще бъдат изнесени всички изпити за удостоверения и документи за правомощия за транспортни средства.

Министърът призна, че корупционният скандал в ИА "Автомобилна администрация", при който беше арестуван и шефът й Цветелин Цветанов, е тежко петно върху имиджа на цялото министерство и допълни, че е готов да носи отговорност.

"С министър-председателя сме обсъдили темата за оставка и в момента не стои на дневен ред. Достатъчно е да ми каже една дума и ще си тръгна на секундата. Към момента не ми иска оставката", обяви Московски, на когото ДСБ поискаха оставката преди дни.

По думите му за последната година инспекторатът на министерството е извършил 9 проверки на агенцията. Министърът съобщи, че голяма част от тях са оформени като сигнали към специализираните органи, за да могат да бъдат извършени допълнителни действия.

Кой каквото е вършил и правил, трябва да си понесе отговорността, коментира Московски и увери, че политическото ръководство не е толерирало такива действия по никакъв начин. Министърът призна, че твърдението, че на едно място са концентрирани огромен брой правомощия, има основание и това създавало дефект в системата. 

Московски разясни, че при практическите изпити, където има видеонаблюдение по време на изпита, не са засичани големи проблеми, но е обсъден вариант да има достъп по интернет за гражданите и обществото към камерата.

Московски уточни, че юристите трябва да кажат дали това е възможно, а и вероятно трябва да се иска съгласието на кандидатите за излъчването. Според министъра обаче това би била добра крачка за преодоляване на проблемите с корупцията по време на шофьорските изпити.

Преподреждаме почти цялата структура на "Автомобилна администрация", имаме готовност голяма част от лицензионните режими да ги предоставим самият бранш да ги администрира, обяви още той.

По думите му законите се подготвят от 5-6 месеца, а случилото се в ДАИ щяло да ускори съгласието между партиите, че тези промени трябва да се случат. 

Вторият закон ще касае типизация на превозните средства, заедно със закона за автосервизите и дейността, а третият ще бъде изцяло за движението по пътищата, уточни още Московски.

Министърът съобщи и че за последните 2 дни са освободени 25-30 души в страната от "Автомобилна администрация", в която работят общо 1200 души.

Още подробности в репортажа на Васил Детелинов.