2,7 млн. мигранти са в Турция. Едва 250 хил. са в лагери

Останалите са потенциално опасна вълна, която може да дойде към Европа, отбеляза Цветан Цветанов

11.04.2016 | 13:18 Редактор: Вероника Цветанова
2,7 млн. мигранти са в Турция. Едва 250 хил. са в лагери

В Турция се намират 2 милиона и 700 хиляди бежанци, от тях само 250 000 са в лагери, останалите са потенциално опасна вълна, която може да дойде към Европа, това обяви Цветан Цветанов в Благоевград по време на кръгла маса „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения“, която се провежда в ЮЗУ „Неофит Рилски“, предаде „Фокус“.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията благодари за бързата реакция на министерството след приемането на законодателните промени. 

„За мен това бе изключително важно, особено след затварянето на „Балканския път“ и след като имаше срещи на високо ниво между Европейския съюз (ЕС) и Турция. В действителност Турция започна да изпълнява своя ангажимент и бежанския поток намаля както към България, така и към държавите от Европейския съюз (ЕС)“, добави той. 

Цветанов уточни, че след прекъсването на важен път като балканския, има технологично време за търсене на алтернативи. По думите му се наблюдава засилване на миграционния поток към Албания, което от своя страна представлява опасност за Италия. 

Турция работи по поетия ангажимент към ЕС, като разполага с 3 милиарда евро на първия етап, за да се справи с бежанския поток. 

Цветанов предупреди службите да наблюдават процесите при взаимодействието между Европейския съюз, САЩ и Русия, защото в Либия има един потенциален бежански поток, който също може да премине към Италия и Малта, а това са около 4 милиона бежанци. 

МВР ще даде възможност на лица по трудово правоотношение да охраняват обекти, които са на полицейските районни управления, допълни Цветан Цветанов.

В законопроекта се предвижда да се осигури ресурс от 500 човека, които да бъдат в помощ на охраната на обществения ред. По думите на Цветанов в момента няма възможност да се използва капацитета на обучение, който тези служители имат, тъй като на този етап те са като постови. 

Той призова служителите на на сектор "Сигурност" да не търсят конфликти, а това, което е полезно за държавата и сектора.