Проверяват над 7500 шофьорски книжки дали са купени

СБА предлага частни фирми да провеждат изпитите, а не ДАИ

04.04.2016 | 17:51 Редактор: Васил Детелинов
Проверяват над 7500 шофьорски книжки дали са купени

500 протокола за купени шофьорски изпити ще проверяват МВР и министерството на транспорта след корупционния скандал в държавната автомобилна администрация. Специализираната прокуратура вече е изпратила документите до експертната група между двете ведомства. При открити манипулации в изпитните резултати ще се отнемат шофьорските книжки.

Във всеки един изпитен протокол има около 15 кандидат шофьори. Съвместната експертна група между МВР и транспортното министерство вече разполага с тези 500 за които има съмнения за манипулирани резултати. Тепърва експертите трябва да решат по какви критерии ще определят кои изпити са взети с подкуп и кои не. От прокуратурата обявиха, че ще има нови арести. А МВР и министерството на транспорта отказват коментар. Говорят професионалните шофьори.

 Корупцията в ДАИ може да е на различни нива, и смяната на ръководството няма да я спре, казват от СБА и предлагат на парламента функциите на автомобилната администрация за провеждането на шофьорските изпити да се даде на частни фирми, както е в редица западни страни и дори Македония.

Преди да бъде арестуван от съюза на автомобилистите представили идеята си на Цветелин Цветанов, който я одобрил. В средата на седмицата по скандала с подкупа в ДАИ трябва да бъде разпитан и транспортния министър Ивайло Московски.