Направи си сам...бира

С полъхът на пролетта и настъпването на топлите дни, завръща се желанието за пиене на бира

03.04.2016 | 09:04 Редактор: Лъчезар Вълев
Направи си сам...бира

С полъхът на пролетта и настъпването на топлите дни, завръща се желанието за пиене на бира. Какво да се направи обаче, ако в хладилника липсва пенливата течност, а магазинът е затворен? Решението се крие в домашно направената бира. .

Явор Костадинчев прави първата си бира от любопитство преди година и половина. В къщата на баща си почти запалва кухнята, но все пак бира се получава и това разпалва страстта му. Прочита няколко книги за производството на бира в домашни условия и наема помещение, в което да я прави. Основните съставки – хмел, малц и мая набавя от специализираните магазини за крафт бири. Информира се и от форума на Асоциацията на домашните пивовари в България.

"Всеки пивовар, който се е захванал да се занимава с това нещо първото, което открива е вкуса на бирата. Това нещо няма нищо общо с това, което масово се продава. По магазините това което се продава е един огромен лагер, който просто има различна емблема и марка и той е наистина безвкусен на фона на тези бири. Редно е да кажа занаятчийски бири", обяснява занаятчията-пивовар Явор Костадинчев.

Занаятчиите на бира у нас са около 200, пресмята Явор. За да продават бирата си на пазара те трябва да имат лиценз и да отговарят на определени показатели. Производителите на домашна бира обаче я правят предимно за себе си и своите приятели.

"Направих бира за едни мои приятели, които живот и здраве ще имат сватба май месец. Те много харесат моята бира и в един момент дойде деня, в който те я поискаха и аз веднага приех самата идея", разказва домашният пивовар.

За 70-те литра бира подарък на младоженците Явор е отделил много време. Нещо което е дефицит за бащата на две деца, който работи и свири в рок група.

"Огромната ми подкрепа наистина е съпругата ми, която бих казал осигурява това време. Защото времето е това, което се изисква. Тъй като си отнема един цял ден за една варка", признателен е Явор.

Времето и знанията излизат много по-скъпо от сумата за крайния продукт на домашната бира, разказва Явор. Литър от нея излизат около 4 лева, и то ако в нея са вложени повече материали. Инвестицията в по-опростена като съставки бира излиза по 2 лева за литър.

Явор планира след време да създаде и уъркшоп работилница, в която всеки който има желание, да се научи как сам да произведе бирата си.

Как се приготвя домашната бира - разказват Иван Иванов и оператора Димитър Розов: