С полъхът на пролетта и настъпването на топлите дни, завръща се желанието за пиене на бира. Какво да се направи обаче, ако в хладилника липсва пенливата течност, а магазинът е затворен? Решението се крие в домашно направената бира. .
Явор Костадинчев прави първата си бира от любопитство преди година и половина. В къщата на баща си почти запалва кухнята, но все пак бира се получава и това разпалва страстта му. Прочита няколко книги за производството на бира в домашни условия и наема помещение, в което да я прави. Основните съставки – хмел, малц и мая набавя от специализираните магазини за крафт бири. Информира се и от форума на Асоциацията на домашните пивовари в България.
"Всеки пивовар, който се е захванал да се занимава с това нещо първото, което открива е вкуса на бирата. Това нещо няма нищо общо с това, което масово се продава. По магазините това което се продава е един огромен лагер, който просто има различна емблема и марка и той е наистина безвкусен на фона на тези бири. Редно е да кажа занаятчийски бири", обяснява занаятчията-пивовар Явор Костадинчев.
Занаятчиите на бира у нас са около 200, пресмята Явор. За да продават бирата си на пазара те трябва да имат лиценз и да отговарят на определени показатели. Производителите на домашна бира обаче я правят предимно за себе си и своите приятели.
"Направих бира за едни мои приятели, които живот и здраве ще имат сватба май месец. Те много харесат моята бира и в един момент дойде деня, в който те я поискаха и аз веднага приех самата идея", разказва домашният пивовар.
За 70-те литра бира подарък на младоженците Явор е отделил много време. Нещо което е дефицит за бащата на две деца, който работи и свири в рок група.
"Огромната ми подкрепа наистина е съпругата ми, която бих казал осигурява това време. Защото времето е това, което се изисква. Тъй като си отнема един цял ден за една варка", признателен е Явор.
Времето и знанията излизат много по-скъпо от сумата за крайния продукт на домашната бира, разказва Явор. Литър от нея излизат около 4 лева, и то ако в нея са вложени повече материали. Инвестицията в по-опростена като съставки бира излиза по 2 лева за литър.
Явор планира след време да създаде и уъркшоп работилница, в която всеки който има желание, да се научи как сам да произведе бирата си.
Как се приготвя домашната бира - разказват Иван Иванов и оператора Димитър Розов:
Обезщетението за отглеждане на дете до 2 години се повишава на 460 евро
Евгений Кънев: Бюджетът може и да бъде приет силово, но ще има последици
Силен трус разлюля Япония, има предупреждение за цунами
Стармър, Мерц и Макрон в един глас: Ние сме с Украйна
Как влияе на психиката работата от вкъщи?
Инсулинова резистентност и метаболитен синдром – как са свързани?
УМБАЛ „Лозенец“ с безплатни кардиологични прегледи за жени от 15 до 19 декември
Зъбен абсцес – нелекуването му води до опасни последствия!
Учените са изумени: Кометата 3I/ATLAS носи ключова за живота молекула
Компактна и ярка: Hubble снима блестяща синя галактика
SpaceX ще построи две стартови площадки за Starship на Кейп Канаверал
На 9-10 декември се очакват силни магнитни бури
Тежка катастрофа със загинал
Мощно земетресение с магнитуд 7,6 разтърси Япония
Второ издание на инициативата "(НЕ) Сам вкъщи" подготвят в Общинския приют за кучета
Осъдиха 56-годишен варненец за държане на голямо количество алкохол без акцизен бандерол
Хванаха за ден 35-ма шофьори с алкохол или наркотици
Рей Далио: Съсредоточаването на капитал не е просто моден израз
BofA прогнозира намаляване на лихвите от Фед до около 3%
Акциите на Broadcom тласкат Nasdaq нагоре*
Пред Джером Пауъл стоят трудности, които ще застигнат и наследника му