Столичани готвят протест заради поскъпването на билетите за градския транспорт

Гражданите ще изразят негодуванието си утре от 18.30 пред Столична община

31.03.2016 | 16:04 Редактор: Мария Аладжова
Столичани готвят протест заради поскъпването на билетите за градския транспорт

Жителите на София ще излязат на протест заради евентуалното поскъпване на билета за градски транспорт, предаде БНР. 

Миналата седмица Центърът за градска мобилност (ЦГМ) предложи цената на билета в София да скочи с 60% от 1 юни и така от 1 лев билетите да се продават на цена от 1,60 лв.

На днешното заседание на Столичния общински съвет бяха представени две декларации срещу поскъпването на билетите, както и доклада на Центъра за градска мобилност. Гражданският протест ще се състои утре в 18.30 ч. пред Столична община.

Миналия петък стана ясно още, че зам.-кметът по транспорт Любомир Христов ще даде предложение за повишаване и на глобата от 20 на 40 лева за нередовен пътник, а актът ще поскъпне от 100 на 200 лева. 

Общинските съветници от Коалиция "Сердика", БСП, Реформаторския блок, Политическа група "5" категорично застанаха зад тезата, че първо докладът на Центъра за градска мобилност трябва да се обсъди в комисиите на Общинския съвет, да бъдат информирани съветниците, а не да научават за това от медиите.

"Категорично заявяваме, че не сме съгласни с шоковото увеличение на цените на билета за градски транспорт. То е недопустимо и напълно необосновано, в противоречие на обществения интерес и не решава натрупаните проблеми в системата на градския транспорт. Абсурдно е да се наказват постоянните редовни пътници от градския транспорт за сметка на постоянните гратисчии, като определени групи, които контрольорите традиционно санкционират", заяви Анета григорова от Коалиция "Сердика", цитирана от БНР.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова обаче обществените настроения около това предложение се изпозлват от различните формации за политически цели:

"Комуникацията по този повод тече в последните дни. Аз не съм изненадана, че политически сили се възползват от това непопулярно, но реално предложение за свои политически цели. От друга страна, съм длъжна да поясня за пореден път, че предложението за цената на билета е експертно, то е направено на базата на изчисления на икономически анализи с категоричното ми настояване да не се променят цените на картите и въпреки това да се осигури развитието и модернизацията на градския транспорт", коментира Фандъкова.