Обвинения грозят поне половината от задържаните за корупционни сделки в ДАИ

Има вероятност схемата да се възпроизведе отново, заяви главният прокурор

31.03.2016 | 12:26 Редактор: Мария Аладжова
Обвинения грозят поне половината от задържаните за корупционни сделки в ДАИ

Поне на половината от задържаните при акцията в ДАИ ще бъдат повдигнати обвинения, обяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР.

В ранния следобед ще стане ясно колко от 16-те задържани при операцията, свързана с "Автомобилна администрация", ще бъдат повдигнати обвинения. Обвинител номер 1 отказа да даде подробности около самото разследване, но увери, че всички, замесени в схемата, ще понесат отговорност.

"Ние ще изправим пред съд хората, които са участвали в тази корупционна схема", обяви Цацаров. "Тя ще се възпроизведе отново, защото просто агенцията издава всичко онова, което е необходимо, за да имате два товарни автомобила, за да имате няколко таксиметрови автомобила и най-сетне автомобилите на агенцията са по пътищата, които проверяват професионалните шофьори и извършвания превоз"

По думите на Цацаров държавата трябва да прецени дали съответните дейности трябва да бъдат концентрирани в едно звено на нейната администрация и дали тези режими трябва да продължават по този начин. "Защото цялата корупционна схема се възпроизвежда, на практика сменят се само хората през определени периоди", заключи той. 

Преди няколко дни бивши и настоящи служители на ДАИ подадоха сигнал за изграждане на стройна пирамидална структура за събиране на подкупи и осигуряване на фалшиви книжки срещу заплащане.

А миналата седмица при спецакцията на ДАНС, ГДБОП и специализираната прокуратура беше арестуван шефът на Агенция "Автомобилна администрация", бившата ДАИ, Цветелин Цветанов