Централна гара дни преди откриването - изцяло обновена и с европейки облик

Това е първият основен ремонт на гарата от 40 години насам

31.03.2016 | 10:36 Редактор: Ирина Георгиева
Централна гара дни преди откриването - изцяло обновена и с европейки облик

След почти две години ремонт централна гара вече е изцяло променена. Екип на Bulgaria ON AIR успя да се разходи в обновената гара седмици преди официалното й откриване. 

ЖП-гарата в София днес - изцяло обновена и с европейски облик. Това е първият основен ремонт на гарата от 40 години насам. А за предишната сграда ще напомнят само няколко архитектурни детайли като старата мозайка.

Още по темата

"Изцяло са сменени перонните покрития, има нова звукоозвучителна инсталация. Сменени са таблата, които дават информация за пътищата, появиха се чешмички. Ще има и пейки, за да могат да изчакват хората техния влак. Имаме специално за хора в неравностойно положение водещи ивици, тактилни ивици. Достъпът до пероните е осигурен от чисто нови ескалатори, мисля, че  доста е направено", обясни Ивайло Джинев, който е ръководител проекти, НКЖИ.

Така след почти 20 години ескалаторите на гарата отново ще се движат и ще осигуряват по-бърз достъп до пероните. А една от атракциите ще е ново ниво с място за хранене и детски кът. 

"Отделно имаме нова визуална комуникация в областта на енергийната ефективност. С оглед на това по всяко време на годината температурата да бъде комфортна, лятото по-хладно, а през зимата по-топло. Всички табла в проекта визуална комуникация са подменени и има нова озвучителна система и нова система за точно време", добави Джинев.

Касите остават на същото място, но изцяло обновени. Според експертите проектът е бил сложен за изпълнение, защото гарата не е спирала да работи и това е затруднило строителният процес. А пътниците вече забелязват промените.

Обновен е и емблематичният часовник на централния вход.194 камери и жива охрана пък ще следят за сигурността на гарата. 

"Естествено, че като един нов обект той ще бъде притегателна точка, както и за клошари, надявам се те да не са основните ползватели на гарата, а да могат всички граждани да я използват", коментира още Джинев.

Освен полицейски пункт, в салона ще има и служители на БЧК. От железопътната компания призовават пътниците също да се грижат за опазването на новата гара и при всяко нарушение да сигнализират органите на реда. А  ремонтните дейности вече са към своя край и се очаква гарата  да бъде открита официално дни преди Великден. 

Какво ново ще има за пътниците -  разказват Михаела Карабельова и операторът Павел Павлов: