През март 2016г. ще е готова Централна гара в София за гражданите

Имаме закъснение от два месеца, но то няма да се отрази на финансирането на проекта

14.10.2015 | 09:13 Редактор: Ирина Георгиева
През март 2016г. ще е готова Централна гара в София за гражданите

Централна гара в София ще бъде пусната в експлоатация от гражданите най-вероятно през март 2016г. Това съобщи инж. Ивайло Дженев ръководител на проектите "Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата"*, предаде агенция Фокус. По думите му планирано е всички строително-монтажни работи да приключат още през януари 2016г.

"Имаме едно закъснение от два месеца, което се наложи заради по-сериозното конструктивно укрепване в западната страна на гарата." - обясни инж. Дженев.

Това закъснение няма да се отрази на финансирането на проекта и ремонтът на Централна гара върви относително успешно - в момента работата е завършена на 72-75%.

"Направени са абсолютно всички инсталации на източната страна на гарата. Това са работи, които вие не ги виждате, но това са всичките видове инсталации. Западната част на гарата изцяло е завършена. Всички офиси в помещенията, които гражданите не могат да видят са изградени." - обясни инж. Дженев.

Промените са в три области, съобщи експертът.

"В областта на конструктивното укрепване, което гражданите няма как да видят. Енергийната ефективност на сградата е много повишена, което гражданите ще усетят. Няма да има вече топла чакалня. Температурата ще бъде и вън и вътре с нормални комфортни градуси. Третото е архитектурното обновление на сградата. Тя ще изглежда по друг начин. Създадено е трето ниво, което ще бъде сложен така нареченият фуудкорт, на който гражданите ще могат докато изчакват влака или посрещат някой да изпият по някое питие или да хапнат закуска." - каза още той, цитиран от агенция "Фокус". 

*Инж. Ивайло Дженев е ръководител на проектите "Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T-мрежата – "Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София", "Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа" и "Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик - II-ри етап".