Трета присъда за Волен Сидеров

2 години пробация и 25% удръкжа от заплатата му

22.03.2016 | 17:37 Редактор: Васил Детелинов
Трета присъда за Волен Сидеров

Трета присъда за лидера на атака Волен Сидеров и втора за съпартиеца му Десислав Чуколов. Двамата се признаха за виновни по делото за инцидента пред магазинчето на столичната улица Раковски и сключиха споразумение с прокуратурата. Софийският градски съд одобри пробация и месечна удръжка от заплатите им. През октомври миналата година Сидеров и Чуколов предизвикаха скандал пред магазина, като твърдяха, че там се продават наркотици и контрабандни стоки.

Поредното дело за хулиганство срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов приключи още на първото заседание и в рамките на 2 часа. Прокуратурата и защитата на депутатите си стиснаха ръцете за 1 година и 2 месеца пробация. За същото време да им се одържа и по 13 % от заплатата като общественополезен труд.

Съдът обаче сметна, че наказанието не отговаря на постъпката им, с която уронили престижа на парламента и реши - 2 години пробация и общественополезен труд изразяващ се 25 % месечна удръжка от заплатата им.

Удареният от Чуколов полицай, нагрубения от Сидеров униформен и собствениците на магазинчето на улица Раковска също одобриха наказанието на двамата депутати. 

В сряда Софийския градски съд ще се произнесе по новото споразумение за инцидента пред Народното събрание. Миналата седмица то бе отхвърлено. Сидеров има още едно дело – за случката на летище Варна, за което също се подготвя споразумение.

Според Конституцията при условна или ефективна присъда Волен Сидеров ще трябва веднага да напусне Народното събрание, няма да има право да се кандидатира за депутат, кмет и президент. При пробация, огранчиенията отпадат.