Едноетажна къща се срути в Русе

Собственикът излязъл за работа 5 минути преди инцидента

14.03.2016 | 15:10 Редактор: Василия Пейчева
Едноетажна къща се срути в Русе

Едноетажна къща рухна тази сутрин в Русе. По чудо няма пострадали, тъй като пет минути преди инцидента собственикът тръгнал на работа.

Постройката е напълно разрушена, покъщнината е унищожена. Според предварителния оглед причината е в активизирани свлачищни процеси и липсата на канализация, които са подкопали основите.

Къщата на ул. "Балкан" се обитава от 57-годишния Христо, който живее сам. Тази сутрин, както обикновено, мъжът тръгва на работа малко след 6 часа. Минути по-късно имотът му рухва.

"Видях, че цялата къща е съборена до основи. Аз да ви кажа много се изплаших, защото помислих, че Христо е тук, вкъщи, снощи светеше до късно. И пожарната дойде, поискаха номера му, тогава му прозвъниха и разбраха, че той е на работа. Просто пет минути, преди да се събори къщата, е излязъл за работа", разказа съседката Цанка Тодорова.

Къщата е напълно унищожена. Тъй като не е застрахована, щетите са изцяло за сметка на собственика. Синът му, който дойде на място, бе ужасен от гледката.

"Цялата покъщнина е вътре - телевизори, печки, легла, дрехи, всичко е вътре, машини, вътре имаше работилница, всичко е отдолу", коментира синът на собственика Мариан Христов.

Въпреки че имотът е частен, от общината веднага са изпратили специалисти на оглед.

"Постройката е изключително стара, зле поддържана и това е евентуалната причина. В интерес на истината и околните имоти са в същото състояние", отчете Спасимир Димитров, директор "Обществен ред и сигурност".

Съседите са сериозно притеснени за своите къщи, макар някои от тях да имат застраховки. Според закона те трябва сами да укрепят домовете си, за да не останат без покрив над главата си.