fallback

30 години решетки за убиеца на Вероника Здравкова

Апелативният съд във Велико Търново потвърди първоинстанционната присъда

11.03.2016 | 13:36 Автор: Луиза Божинова

Великотърновският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжния съд за 30 години лишаване от свобода на убиеца на студентката Вероника Здравкова. Илиян Здравков е признат за виновен в умишлен грабеж, придружен с убийство, съобщиха от институцията. Той трябва да плати 100 000 лева обезщетение на родителите на момичето за нанесени неимуществени вреди. Присъдата е при първоначален строг режим на изтърпяване в затвор или затворническо общежитие от закрит тип.

Припомняме, че 23-годишната Вероника Здравкова беше убита на 28 февруари миналата година близо до жп гарата във Велико Търново. След като откраднал дамската чанта на момичето с два мобилни телефона, портмоне, сребърни бижута и лични вещи на стойност 400 лева, криминално проявеният Илиян Здравков я е убил, нанасяйки й няколко удара с брадва по главата. 

Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи. През септември Окръжният съд във Велико Търново призна мъжа за виновен и го осъди на 30 години затвор.  

Срещу присъдата има и жалба от адвоката на Здравков, в която се посочва, че наложеното максимално наказание по закон се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид това, че в хода на разследването подсъдимият е направил самопризнания и освен това страдал от психично разтройство, неизключващо вменяемостта му. Съдиите обаче отхвърлиха доводите на защитата. 

Решението на Апелативен съд Велико Търново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

fallback
Още от България
fallback