Ципрас: ЕС проявява слабост при решаване на общи европейски проблеми

Гръцкият премиер настоя за спазване на квотите за прием на бежанци

03.03.2016 | 16:18 Редактор: Мария Аладжова
Ципрас: ЕС проявява слабост при решаване на общи европейски проблеми

Гърцкият премиер Алексис Ципрас се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да постави основните искания на Атина за решаване на бежанската криза, предаде БНР.

Ципрас настоява за незабавно активизиране на механизма за прием на бежанци, съгласно който всяка страна-членка трябва да приеме определен брой бежанци според броя на населението си. 

Атина иска репатриране на мигрантите без право на бежански статут, както и финансова и хуманитарна помощ към страните, засегнати от бежанската криза.

Днешното посещение на Доналд Туск в Гърция е второто в страната в рамките на две седмици. Днес обаче стана ясно, че сценарият за излизане на Гърция от Шенген няма да бъде приложен.

"Страната е част от еврозоната и ще остане там", заяви председателят на Европейския съвет в пълна подкрепа на исканията на Атина за спазване на европейското споразумение по разпределение на бежанците по принципа на квоти.

Той призова икономическите мигранти да не идват в Европа: "Не вярвайте на трафикантите, не рискувайте живота и парите си, защото ще е напразно", предупреди Туск.

Според Ципрас политиката на европейските страни, които едностранно затварят граници и отказват участие в решаване на кризата, е проблем за единността на ЕС: 

"В последните две седмици Европейският съюз показа безсилие да се справи с бежанската криза. Това показва, че Съюзът проявява слабост при решаване на общи европейски проблеми, засягащи бъдещето на всички европейски страни", заяви той. 

Гръцкият премиер посочи, че Гърция ще приеме не постоянно, а само временно "нито повече, нито по-малко от полагащата й се квота за бежанците"