Депутатите разрешиха нощуването по плажовете

Къмпингуването извън определените за това зони обаче, ще се наказва с до 50 000 лв. глоба

01.03.2016 | 16:50 Редактор: Мария Аладжова
Депутатите разрешиха нощуването по плажовете

Днес депутатите единодушно решиха да въведат забраната за къмпинг и паркиране в плажната ивица на 100 метра от морето извън населените места, пише Dnes.bg

Първоначалната идея на народните представители беше да бъдат наложени солени глоби и за нощувките на плажната ивица. Забраната дори беше приета с промени на второ четене в Закона за Черноморското крайбрежие от регионалната комисия в парламента преди две седмици. 

Промените в закона за къмпингуването, които предвиждаха готвените от депутатите промени, разгневиха природозащитниците у нас.

Те възроптаха, че със забраната за нощуването единствените хора, които ще бъдат изгонени от Черноморието са тези, които протестират срещу незаконните строежи.

Събралите се пред Народното събрание протестиращи настояха да бъде въведено единно правило за всички, а именно - да бъдат премахнати абсолютно всички хотели на сто метра от плажната ивица, предаде БНР.

Народните представители обаче останаха зад друга част от предложението - забрана за къмпингуване и паркиране на плажа. Тук те отново срещнаха отпор от страна на къмпингарите:

"Истината е, че автомобилите, които са паркирани върху дюните са на хората, които живеят в хотелите. Моята автомобил стои на платен паркинг, докато аз жиевя на плажа. Когато аз напускам плажната ивица, след мен остава само пясък. А хората, които идват с автомобили и си хвърлят бутилките и фасовете там, не присъстват нито тук, в тази зала, нито са отстрани на Народното събрание", посочиха протестиращите.

Така или иначе забраната за къмпингуване и паркиране в плажната ивица беше приета от народните представители, а глобите, предвидени в административния кодекс, ще варират от 5000 до 50 000 лева.

Основният аргумент на правителството за въвеждането на забраната е замърсяването на плажните ивици и нуждата от запазване на природата.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че забраната е само стъпка в регулацията на къмпингите. 

"Предстои да се въведат нови изисквания за тях - да са с две или три звезди, да има осигурена топла вода и да се гарантират минималните нужди на всеки турист", каза тя.

Вносителят на предложението за забраните Костадин Марков от РБ сам се отказа от идеята да се глобява и за пренощуване на плажа. Той обясни мотивите за оттеглянето на забраната с аргумента, че в готвения закон има много недомислици.

Марков обаче бе категоричен, че безконтролното къмпингуване и паркиране в плажните ивици трябва да бъде спряно.

С промените в закона за Черноморското крайбрежие се въведе и категоризация на плажовете, като част от тях бяха определени като плажове за природосъобразен туризъм. Като такива депутатите записаха в закона "Корал", "Иракли" и " Карадере".