Московски призова превозвачите ни: Вдигнете блокадата и бъдете човеци

Блокадата на ГКПП „Кулата - Промахон“ от българска страна вече е вдигната

21.02.2016 | 15:44 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Община Бургас

Транспортният министър Ивайло Московски призовал българските превозвачи да вдигнат контраблокадата.

"Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци", посочи той в Бургас, предаде Радио "Фокус".

Още по темата

На 90% министърът има потвърждение, че превозвачите ще се съгласят с призива му и ще вдигнат блокадата: "Дали гърците ще продължат да блокират границата или не, не мога да твърдя", посочи Московски.

Към 16:00 часа блокадата на ГКПП „Кулата - Промахон“ от българска страна вече е вдигната, съобщи Веселин Дангов, превозвач и част от българския стачен комитет, който организира контраблокадата по граничните пунктове между България и Гърция. 

Близо месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Провал претърпяха вчерашните преговори, на които българските власти се срещнаха с гръцки представители. Участие в нея взеха транспортният министър Ивайло Московски, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, посланикът на Гърция в България Димостенис Стоидис, представители на българските превозвачи и на земеделските производители, пише Агенция "Фокус".

Вчера транспортният министър заяви пред журналисти, че никога не е виждал такова безобразие и подигравка с България.

Местната власт ще подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила, добави областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По думите му, ако българските превозвачи решат да продължат с блокадата, ще им се осигуряват храна и вода.

По-късно бе проведена и втора среща, след която резултатът бе същият.

Българските превозвачи настояват за две неща - трайно отваряне на граничния пункт и премахване на тракторите. Те обявиха контраблокадата си на 16 февруари. 

Все пак има светлина в тунела – в понеделник премиерът Ципрас ще се срещне с фермерите с надежда да се постигне споразумение и да се прекрати агонията от блокади, трактори и напрежение. Дотогава българските шофьори остават невинни пленници в чужда война.