fallback

Опасни ли са портокалите?

17.02.2016 | 19:09 Автор: Пролетина Съботинова

Медийни публикации за цитрусови плодове от Либия, умишлено заразени със СПИН от джихадисти, предизвикаха масова паника в социалните мрежи. Според публикациите плодове, внесени от северно-африканската страна, са умишлено инжектирани с опасния вирус и могат да го пренесат у човека..

Според публикации в Интернет в Алжир са открити големи количества портокали, внесени от Либия и инжектирани с ХИВ-позитивна кръв. В България цитрусовите плодове се внасят от Гърция, Турция, Италия и Испания. Продавачите на плодове и зеленчуци дори не знаеха, че Либия е износител на портокали.

"Не знам Либия да е производител на такива плодове, в тая пустиня. Аз най-често работя с гръцки портокали", разказа един от продавачите на плодове и зеленчуци на пазара в квартал Дружба.

Повечето хора бяха скептични за автентичния произход на цитрусите, които се предлагат на пазара у нас.

С ХИВ вируса се предава само чрез кръв, полов контакт и от майка на дете, обясниха от Центъра по паразитни и зарази болести. СПИН не се предава чрез храна.

"Дори  да е инжектирана кръв, ако има някой който се занимава с такива неща, вирусът загива извън тялото на човек. Така, че няма никаква опасност да се заразят по този начин хората", обясни експертът по паразитни и заразни болести д-р Мария Замфирова.

Червено-жълтеникавият цвят на някои портокали се обяснява с хибрид между различните видове цитруси, обясняват от центъра по зарази. Те препоръчват, ако все пак плодът им се стори неприятен на външен вид, да не го употребяват.  

 

fallback
Още от България
fallback