Опасни ли са портокалите?

17.02.2016 | 19:09 Редактор: Пролетина Съботинова
Опасни ли са портокалите?

Медийни публикации за цитрусови плодове от Либия, умишлено заразени със СПИН от джихадисти, предизвикаха масова паника в социалните мрежи. Според публикациите плодове, внесени от северно-африканската страна, са умишлено инжектирани с опасния вирус и могат да го пренесат у човека..

Според публикации в Интернет в Алжир са открити големи количества портокали, внесени от Либия и инжектирани с ХИВ-позитивна кръв. В България цитрусовите плодове се внасят от Гърция, Турция, Италия и Испания. Продавачите на плодове и зеленчуци дори не знаеха, че Либия е износител на портокали.

"Не знам Либия да е производител на такива плодове, в тая пустиня. Аз най-често работя с гръцки портокали", разказа един от продавачите на плодове и зеленчуци на пазара в квартал Дружба.

Повечето хора бяха скептични за автентичния произход на цитрусите, които се предлагат на пазара у нас.

С ХИВ вируса се предава само чрез кръв, полов контакт и от майка на дете, обясниха от Центъра по паразитни и зарази болести. СПИН не се предава чрез храна.


"Дори  да е инжектирана кръв, ако има някой който се занимава с такива неща, вирусът загива извън тялото на човек. Така, че няма никаква опасност да се заразят по този начин хората", обясни експертът по паразитни и заразни болести д-р Мария Замфирова.

Червено-жълтеникавият цвят на някои портокали се обяснява с хибрид между различните видове цитруси, обясняват от центъра по зарази. Те препоръчват, ако все пак плодът им се стори неприятен на външен вид, да не го употребяват.