Към кого задлъжняват българите най-често?

Близо един милион от българите имат проблеми с обслужването на задълженията си

16.02.2016 | 11:14 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо един милион от българите имат проблеми с обслужването на задълженията си. Традиционно настоящите месеци са времето, в което разплащането към различни институции е най-трудно.

Към кого задлъжняват българите най-често?

Още по темата

Бленувана коледна почивка, скъпи подаръци за най-близките и всичко това в комбинация с предстоящи високи сметки за парно. Традиционно след зимните празници портфейлът ни е рязко се е стопил. Тогава тегленето на кредит звучи като добро решение за някои. Адвокатът Здравка Атанасова обаче се е зарекла да не стига до там.

"Крайна съм, защото условията винаги се променят и не съм сигурна каква сума ще трябва да върна след това. Не са ми ясни нито правата, нито задълженията", обясни Атанасова.

Изпатили или не, хора като Здравка подхождат предпазливо, когато става дума за пари на заем.  Нагледали са се на достатъчно примери от минало и настояще. 

"Хората не си правят добре сметка и понякога теглят кредити, които са на ръба на възможностите им и може би – културата е ниска", посочи анкетиран.

"Когато човек тегли кредит, трябва да си направи добре преценка, че този кредит трябва да бъде върнат и да прецени – за колко време може да си го позволи, да има представа, че след известно време нещата могат да се променят", добавиха потърпевши.

Най-често българите задлъжняват именно към банковите институции. Трудно изплащаме и сметките си за мобилен телефон. На опашката се нареждат и разходите за ток, вода и парно, за които пари все не остават. Представители на колекторските фирми отдават тази тенденция на липсата на спестовна култура и информираност.  

"Най-честият проблем, който и ние наблюдаваме е неправилното разпределение на приходите, т.е. хората честно надскачат собствените си възможности.... Не може да изтеглиш заем и да отидеш на почивка, която иначе не би си позволил, защото това утежнява бюджета ти в следващите от 1 до 3 години", заяви Димитринка Гринко от Асоциацията на колекторските агенции.

През последните години се откроява и профил на длъжника. Това са най-често хората с ниски към средни доходи, които нямат възможност, но искат да потребяват повече. 

"Имат достъп до кредитния пазар, имат възможност да теглят кредити – доходите им позволят да теглят нови, нови и нови и в един момент нямат възможност да изплащат кредитите си.... И въпреки че са хора, които са на работа и получават доходи, в един момент, техните доходи не са достатъчни са покриват задълженията си", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев.

За да не изпадаме в патови ситуации, специалисти съветват: да бъдем по-отговорни, когато взимаме пари на заем. За да ни излязат сметките на края на месеца, е хубаво да си направим бюджет, в които да включим приходите и евентуалните си разходите. Желателно е също да степенуваме задълженията си по значимост. 

Чуйте още в репортажа на Милена Енчева и операторът Валери Цветанов: